Kylkitaklaus, 2000 N

 Morjesta!

Meno hiljenee -> blogikirjoitus!

Tänään oli viimeinen sähkö- ja automaatiotekniikan labra, hyvin meni aikataulumielessä koska oli 3/6 labra ja saimme viimeisen tehtävän tehtyä ja iltapäivällä raportin palautettua.

Ihan valtavan mukavaa, kun opettajalta löytyy joustoa. Muutenkin jotenkin tuntui, että sähkölabrojen opettaja oli asiantunteva, mukava, avulias auttamaan ja silti taustalta tuntui vaikutelma, että nyt ei kannata alkaa perseilemään. Täydellinen kombinaatio siis.

Jos hän olisi halunnut olla virkaintoisen hankala, hän olisi määrännyt, että työt tehdään aikataulun mukaan yksi työ kerrallaan ja siinähän sitä oltaisiin sitten oltu. Nyt saimme tällä pienellä rypistyksellä aikaan tilanteen, missä meillä on loput lukukaudesta tiistaisin "vapaata". Itselläni on ennestään jo keskiviikot opetuksetonta aikaa, joten näillä kahdella päivällä saamme runsaasti aikaa pois illoista ja siirrettyä ne "toimistoaikaan".

Sangen mukavaa!

Oli hieno viimeinen työ, itselle tuo pneumatiikka ja hydrauliikka enemmän tai vähemmän vierasta, toki niitä on tullut käytettyä jos vaikka missä muodossa mutta se teoria siellä taustalla oli melko huonoissa kantimissa.

Tänään hämmästelimme paineverkon puolella olevan painekytkimen käyttöä sähköisen ohjauspiirin osana ja myös takaisinvirtausvastuksen säätöön käytettävää "T-haaroitinta". Hienoja juttuja, varsinkin pidin tuosta painesäätimen käytöstä. Tähän asti olemme tehneet työsylinteriin ensin suoraan vain tietyn paineen ja sitä kautta voiman. Sittemmin, kun osaaminen on lisääntynyt siirryimme voimaprofiilien luontiin, mutta näissä kaikissa on ollut se sama ongelma ja vika.

Nämä eivät ole ottaneet millään tavalla kantaa siihen puristettavan kappaleen tilanteeseen ja siihen miten tiukkaan kappale on kiinnittymässä. Kas kun mikään asia ei ole täydellinen, ja vielä vähemmän teollisesti sarjatuotantona tehty osa. (Kysykää vaikka GM:n auton ostaneilta sen jälkeen, kun GM lopetti mäntien ja lohkojen sovittamisen keskenään toleranssien mukaan. Piston slap nousi otsikoihin). 

Ennen me olemme tyynesti puristaneet kappaleen kylkeen 2000 N ja sillä siisti. Nyt löytyi konsti, millä saamme haisteltua sitä voimaa, millä mäntä sitä kappaletta puristaa. Paine, männän ulospäin puristavan puolen pinta-ala ja Newtoneita pukkaa.

Eli, kun vähän TI:tä kuritamme, on tuloksena haluttu puristusvoima. Tiedän varmuudella, että tähän löytynee sivistyneempi ratkaisu, mutta meidän osaamisemme on tällä hetkellä tämä. No emme enää purista niin kovaa kuin männästä lähtee. Sekin on jo jotain.

Se kurssi on siis siinä, ryhmämme teki raportin valmiiksi ja sieltä on käytännössä 5 opintopistettä taas taskussa. Ja ilmeisen hyvällä arvosanalla. Palataan tämän lukukauden jälkeiseen piste / keskiarvotilanteeseen, kun sen hetki tulee.

Tänään aloitin tekemään Diesel- ja kaasumoottoreiden viimeisen projektin Matlab Simulink moottorimallia. OnRamp on tehty ja sinänsä ohjelman peruskäyttö on tuttua, mutta kyseessä on valtavan laaja ohjelmisto, siellä on matematiikasta talouden riskianalyyseihin ja 5G-tekniikan pähkäilyyn omat osionsa ja lisäpakettinsa. Hieno softa, pidän valtavan paljon Simulinkin tavasta muodostaa prosesseja ja ratkaista erilaisia ongelmia.


Tuossahan tuota pähkäiltävää huomiseksi, kuten tuosta näkyy, niin osa ongelmista on jo puolivalmiiksi pohdittu. Enää matemaattinen ratkaisu niihin jostain, niin eiköhän siitä hyvä tule. Torstaina seuraava ohjaus-Teams ja päästään askel eteenpäin.

Tänään pidin vapaaillan, koin että tältä päivältä on tinki täynnä ja lukukausi on edennyt mainiosti.

Mielenkiintoisia uutisia taas tänään, Varsinais-Suomi ja säälistä pääkaupungiksi päässyt alue nostavat koronatoimiaan. Saas nähdä miten tammikuussa koulussa mennään. Itsellä eivät etähommelit tuota mitään ongelmaa, olen vain törmännyt siihen, että suuri osa opiskelijoista vain kokee sen hankalaksi ja motivaation löytäminen on vaikeaa. Toivottavasti tähän löytyy ratkaisu.

Näin, kello on 22:55 ja vielä pitäisi keksiä otsikko. Palataan asiaan.

Kommentit

Suositut tekstit