CHP-vappuhuiska

 Hyvää iltaa!

Se on kuulkaa lauantai ja juuri tällä hetkellä kello on 22:25.

Tämä päivä on mennyt melko lailla aamuysistä eteenpäin melkein 12:n tunnin ajan Kunnossapitokurssin jälkimmäisen ja viimeisen tehtävän parissa. Syynä tähän on se perisyntini, loputon viilaaminen. Silmäkulmaan syttyy välke, kun huomaan että tehtävänannossa ei määritellä suurinta sallittua sivumäärää... Tällä kertaa niitä kertyi 21.

Aiheena taas mielenkiintoinen juttu, dieselvoimala, sähköä ulos. Pari kappaletta Wärtsilän koneita, kuten melkein kaikissa meidän harjoituksissamme on. Syynä varmaan kotimaisuuden lisäksi se, että Wärtsilä tarjoaa hienosti teknistä dataa, joista pystyy harjoituksia tekemään. Kiitos heille siitä!

Tällä viikolla sain valmiiksi Voimalaitostekniikan kolmannen harjoituksen, CHP-voimalan. Esikuvana oli Naantalin nelosyksikkö, kuten ydinvoimalassakin niin tässäkin simuloitiin rankalla kädellä yksinkertaistettu malli. Oli tässä silti jumppaa.

Tuosta nyt tuskin mitään lukuarvoja netin yli selvää saa ja toiseksi kaikki tuossa oleva tieto on julkisessa jaossa internetissä. Tiedoston nimi vasemmassa yläkulmassa kertoo lähinnä siitä, että tein aina uuden kopion, kun siirryin seuraavaan vaiheeseen. Tässä on ollut hieman pientä manausta liikkeellä liittyen ohjelman kaatumiseen ja käyttäjän virheisiin, niin omaksuin tämän tavan. Ei ole muuten tarvinnut piirtää mitään uusiksi.

CHP-voimala on mielenkiintoinen aparaatti, sisäisiä kierrätyksiä ja lämmön käyttöä prosessin uudelleenlämmitykseen on useassa vaiheessa. Generaattorista tulee sähköä, lauhdutusenergiaa käytetään kaukolämmön tuottamiseen ja myydäänpä vielä parille asiakkaalle höyryäkin. Nuo kaksi pyöreää symbolia melko lailla keskellä kuvaa. 

Tosiaan, ihan loppuun asti pyritään käyttämään kaikki mitä höyrystä tai nesteen lämmöstä irti saadaan. Olen leikitellyt ajatuksella, että vielä se ihan matalapaineisin ja hyvin viileä höyry vielä vedetään tuuman putkella läheiseen puistoon, missä se lasten iloksi pyörittää vuoden ympäri vappuhuiskaa. Tulee sitten vielä tuollainen sosiaalinenkin aspekti epämiellyttävään energiantuottoon. Ideaa saa vapaasti ja ilman eri korvauksia käyttää hyväksi jatkossa.

Näin, huomenna menee päivä ensin Diesel- ja kaasumoottoreiden viikkotehtävään ja sitten loput ajasta Kunnossapidon tenttiin valmistautumista. Maanantaina on luvassa tenttiä.

Ainiin! Olemme raivokkaasti tehneet Sähkö- ja automaatiotekniikan labroja etukäteen. Tai siis joka kerta enemmän, kuin mitä olisi pitänyt. 2 kertaa ollut kuudesta ja sama määrä olisi nyt pitänyt olla palautettuna. Meillä kun on ryhmässä 1 teollisuussähköasentaja ja yksi autosähköasentaja, niin homma on mennyt hieman vauhdikkaammin. Ensi viikolla tehdään viimeinen tehtävä ja sitten tiistait ovatkin vapaita loppuvuoden ajan.

Nyt menen, palataan!


Kommentit

Suositut tekstit