BEADG

 Moro!

Mikä näissä myöhäisillan kirjoituksissa oikein viehättää? Ehkä se, että painaa hommia juttujen eteen päivisin...

Joo, tänään oli omassa mielessä kammoksuttu Kunnossapidon tentti. Joo, kurssilla on hienompi nimi mutta kuten Tuotedokumentaatio = Koneenpiirustus, niin Kunnossapito- ja käyttövarmuustekniikka = Kunnossapito.

Se oli juuri sellainen, mitä pelkäsin / odotin. Matemaattiset jutut, asiat mitkä joko ovat tai eivät ole, ovat juttuni. Olen aina ollut todella huono historiatyyppisissä aineissa, historiassa olisi sentään edes vuosilukuja mitä voisi opetella...

Mutta.

Kunnossapidon opiskeleminen on kuin lukisi jonkin sadoista elämäntaidon oppaista ja sitten siitä olisi tentti.

Pitää syödä oikeanlaista ruokaa (moottorissa pitää käyttää vaatimusten mukaista polttoainetta), pitää liikkua, eikä saa jäädä makaamaan soffalle (jos moottoria ei käytetä, niin se pitää käynnistää ja toiminta tarkastaa vähintään kerran viikossa). Terveyttä pitää valvoa (päivittäin pitää käydä läpi ja tallentaa mittalaitteiden antamat lukemat esim. paineista, lämpötiloista ja muista arvoista jatkoseurantaa varten).

Näette varmaan analogian?

Tästä päästään yhteen lempiaiheistani kun oikein aletaan eetoksella vetämään, kyllä minä kuulkaa tiedän mistä on kyse!

Taitoluisteluarvostelu!

Koiranäyttelyt!

Tarkoitan siis niitä "mitattavia" asioita, joita maallikko ei näe. Suomen nuoret naiset voittivat juuri kultaa voimistelussa ja olihan se komeaa katsottavaa. Kuulemma sijat ratkaistiin kymmenysten eroilla toisiin joukkueisiin.

Miten jos kurssi on täysin kiinni siitä, mitä arvostelija on aiheesta mieltä. Tässäkin aiheessa taustalla on standardit mutta melko monella yrityksellä on vielä erilaiset, usein tiukemmat käytäntönsä, jokaisesta asiasta. Mikä sinun mielestäsi on Oikea (tm) tapa suunnitella dieselvoimala, ilman että puutut yhteenkään tekniseen yksityiskohtaan? 

Kysy ensimmäiseltä vastaantulijalta (opiskelija, työtoveri, puoliso tms) kysymys. Kerro miten mielestäsi sinun pitää elää?

Arvostele se vastaus nollasta vitoseen.

PS.

Ei se nyt huonosti mennyt, on tullut kerättyä työelämäkokemusta niin runsaasti, että on tarttunut asioista tietoa ja näkemystä aika monelta kantilta.

PPS.

Esittelin vastauksissani uuden riskianalyysin tunnusluvun. Kyseessä on arvio siitä, miten helposti saadaan asennuskohteen asukkaista koulutettua uuteen voimalaitokseen käyttöhenkilöitä ja muuta henkilöstöä vastaamaan laitoksen käytöstä luovutuksen jälkeen. Asiaa pitää pohtia siltä kantilta, että miten suuri osuus asukkaista on turkulaisia bussikuski-basisteja.

--- Edit ---

Nyt tehdään harvinainen temppu, muokataan kirjoitusta.

Olen käynyt Lean kurssin viime kesällä ja olen ymmärtänyt että siellä kymppitonnin tuolla puolen aletaan paneutumaan asiaan tilastollisten menetelmien kautta. Se on sitten jotain muuta ja Lean muutenkin. Kun mitataan, valvotaan, prosessoidaan niin se on juttuni. 

Minulla oli aikanaan eräässä työpaikassa ryhmän kymppinä kaveri, jonka vakioneuvona ohjeiden kyselyyn oli "tee sillai et tulee hyvä". 

Se on taitoluisteluhommeleita se.

Kommentit

Suositut tekstit