Oivalaitos, ettei Valio suutu

Moro!

Opetukseton viikko, eli loistava viikko painaa kaikki mahdolliset tehtävät valmiiksi niin pitkälle, kuin niitä järjestelmissä näkyy!

Täällä on tullut väsättyä jo jos vaikka ja mitä, sähkötekniikkaa selittäen, laskien ja simuloiden. Moottoritekniikassa ollaan tutkittu niin maan mahdottomasti päästöjen syntymistä ja ahtamisen vaikutusta niiden syntymekaniikkaan. 

On tehty Matlabin Simulinkin OnRamp valmiiksi odottelemaan moottorilabrojen simulointihommia. Jottei olisi liian löysää, niin otin taas pari nonstop-kurssia lisää. Mukavaa ajanvietettä, aikaa ensi vuoden loppuun asti tehdä, eli ei mikään kiirus. C# ja sitten ihan vain tekstien takia aloitan AutoCad-kurssiputken.

Jaa että miksi? No siksi että onhan meillä ollut kädihommia jo ennestään mutta ne on leivottu Tuotedokumentaatio kurssin sisälle. Eihän tuo nimi nyt tavallaan sitä paljasta, eihän?

Mutta miten olisi opinto-otteessa olevat viisi riviä AutoCad sitä sun tätä, Campus Online tarjoaa oikein hyvän valikoiman näitä. Ja ainahan sieltä oppii uutta!

Nyt työn alla Olkiluodon voimalayksikkö. Ei ihan kirjaimellisesti kuitenkaan. Tehtävänannon kaavio on alla olevan kaltainen.Kuten tuosta huomaa, niin varmistuksia on järjestelmissä runsaasti. Osittain jopa neljä pumppua vierekkäin, yksittäisen pumpun kapasiteetti/kustannukset on tietysti yksi muuttuja mutta turvallisuus on ehkä tärkein suunnittelutekijä.

Tuosta ei kuitenkaan meidän liljanvalkeissa insinööritaimen kätösissämme taivu simulaatiota ProSimiin.

Karsitaan siis monimutkaisuutta ja koitetaan siitä sitten rakentaa toimiva malli, mikä antaa mahdollisimman todellisuutta vastaavia arvoja. Aloin muuten eilen katsomaan motivaatiota saadakseni Chernobyl sarjaa uudelleen. Sangen mainio sarja. 

Kuten arvata saattaa, simulointi kannattaa aloittaa Photoshopin kanssa. Oikeasta alakulmasta aloitin, alla tilanne tätä kirjoitettaessa. Nuo turbiinit ovatkin sitten mielenkiintoinen hässäkkä. Kun turbiinista otetaan paineelle väliulostulo, se pitää Prosimissä tehdä niin, että ensimmäinen turbiini loppuu ja uusi alkaa. Kun tuosta nyt alat laskemaan turbiineja ja niiden väliulostuloja niin....

Siitä se alkaa rakentumaan. Syynä tälle on se, että ohjelmistoa voi käyttää vain koululla, joten nämä taustatyöt pitää olla tehtynä ennen kuin pääsee simulaatiota tekemään. Olisi idioottimaista mennä koneelle pää tyhjänä ideoista ja alkaa sitten miettimään, että mitäs tässä sitten oikeastaan pitää tehdäkään!

Tehdään pähkäilyt kotona ja käytetään simulointiaika mahdollisimman hyvin hyödyksi. Tiedän, että taas käy niin miten aina käy, eli tullaan luennolle ja aletaan katselemaan "mitäs tässä pitää tehdä". Siinä käy aina niin ja varsinkin nyt, kun alla on opetukseton viikko.

Sellaista, Metallica soi taustalla, pitää varmaan kohta vaihtaa Panteran kautta Sepulturaan. Perinteisesti asiat alkavat sujua kuin itsestään.

Kommentit

Suositut tekstit