Pääsykokeet

Moro!

Pääsykokeet olivat kätevästi syntymäpäivänäni, tässähän se olisi hyvä syntymäpäivälahja jos kokeet menisivät hyvin.

Ensimmäinen paljastus, olen 48 vuotta vanha. Näyttääpä kauhealta luvulta näin tuohon kirjoitettuna. Olen koko ajan ollut tavallaan tietoinen että olen hakeutumassa koulutukseen missä suurin osa opiskelijoista on juuri ylittänyt parinkympin iän. Jotenkin se fakta konkretisoitui vasta pääsykoepäivänä, tunsin jotenkin olevani väärässä paikassa. :D

Pääsykokeet olivat eri hakija-alojen yhteiset, hakijoita seisoskeli käytävillä kymmeniä, hain oman paikkani ja odottelin kokeen alkua. Ammattini syystä olen omaksunut tavan missä olen aina turhankin ajoissa paikalla ja sitten odottelen tyynesti kunnes aika tulee.

Olin hermostunut, koetilanteet ovat minulle aina melko haastavia. Toisaalta olin tehnyt rutkasti töitä joten se antoi minulle itseluottamusta tulevaan koitokseen.

Aikamme odotettuamme tulijoiden henkilöllisyyden tarkastamisen kautta saimme alkaa kulkemaan sisälle auditoriumiin.

Homma oli aika tarkkaa, henkkari esiin ja tunnistautumaan, takit naulakkoon, älykellot pois päältä ( no eihän niitä saa, siksi minäkin olin liikkeellä normaali rannekellon kanssa ), kännykästä virta pois jne jne

Oma vapaa paikka hakuun, joka toinen paikka tyhjäksi, pituussuunnassa päät peräkkäisillä paikoilla jolloin olkapään yli vilkuilu ei ole mahdollista. Läppäri pöydälle, laturi kiinni, suljettu kännykkä ja henkkarit pyödälle.

Läppäri sisäiseen koetta varten luotuun verkkoon, tunnukset taululta ja sitten jo pääsikin kokeen aloittamisesta kertovalle sivulle. Tässä koe alkaisi kun aika tulee. Pieniä ongelmia siellä sun täällä, erilaisia koneita, eri tasoista osaamista joten ainahan sitten jotain tulee. Tuki-ihmiset kiersivät pisin luokkaa auttamassa eri ongelmissa, pari kolme ihmistä oli jopa väärässä luokassa joten heitä piti jonkun lähteä saattamaan oikeaan paikkaan.

Vihdoin tuli aika ja koejärjestelmä päästi minut varsinaisen kokeen alkuun. Vaikka kokeesta onkin tässä vaiheessa netissä tietoja jos jonkinnäköisiä niin minä en mene kysymystasolle asti vaan kirjoitan osioista yleisellä tasolla. Ei tule ryppyjä rakkauteen koulun ja itseni välille jos tämä blogi jossain vaiheessa oppilaitoksen silmien alle päätyy.

Aloitin kokeen tekemisen ensimmäisestä osiosta, Päättely oli osion nimi. Huh huh, onneksi aloitin järjestyksessä. Osio oli minulle todella vaikea, näihin tehtäviin olisi voinut valmistautua jos olisin älynnyt hakea netistä klassisia päättelytehtäviä ratkaisuineen. En kuitenkaan ollut näin tehnyt. Koin heti alusta suurta turhautumista koska koin tehtävät hyvin haastaviksi. Eihän siitä tuntunut tulevan yhtään mitään.

Kokeen pistejärjestelmässä oikeasta vastauksesta saa pluspisteitä vaihtelevan määrän, jos vastaa tyhjää ei saa mutta ei menetäkään pisteitä ja väärästä vastauksesta menettää yleensä yhden pisteen. Ei voi siis alkaa arpomaan vaan vastauksen takana pitää olla jonkinlainen ajatus tehtävästä ja sen pohjalta myös vastauksesta.

Kokeen osioissa oli myös vaadittu minimipistemäärät jotta homma toimisi. Ei siis auttaisi osata matematiikkaosio täydellisesti jos muut osiot menisivät huonosti ja alle minimirajan. Tämä aiheutti Päättelyosiossa suurta huolta ja stressiä. Jotta asiat olisivat vielä tiukemmin niin jokaiselle osiolle oli käytössä maksimiaika, jos lopetit osion ja siirryit toiseen niin et pääsisi enää takaisin jo suljettuun osioon.

Olin siis jumissa heti alkuun Päättelyosiossa. Tehtävät tuntuivat aivan mahdottomilta, pienen silmienpyörittelyn ja pähkäilyn jälkeen tehtävistä erottui kolme helpompaa jotka aukesivat sitten kuitenkin. En lähtenyt arvailemaan vaan vastasin oman päättelyn ja suttupaperille tehtyjen merkintöjen perusteella.

Sain ensimmäisen osion tehtyä ja siirryin Englantiin. Ajattelin jo etukäteen että tämä tulee todennäköisesti olemaan minulle helppo osio koska käytän englantia todella paljon päivittäin, pelaan erästä peliä missä kaikki asiat, kaikki siihen liittyvät sivustot ja keskustelut yleensäkin käydään englanniksi. Olin väärässä. Mennään jälleen yleisellä tasolla osiosta enkä siis kerro tehtävistä mitään sen tarkempaa. Oli luetun tekstin ymmärtämistä, asioiden selittämistä, jos jonkinnäköistä tehtävää. Tämä osio meni taatusti huonommin mitä olin etukäteen ajatellut.

Suomi. Suomihan on helppoa, kaikkihan sitä puhuu. Aloin tuntemaan itseni ummikoksi kun kävin tehtäviä läpi. Aika paskamainen testi oli saatu äidinkielestäni aikaan eikä ollut edes yhtään kysymystä kieliopista tai muusta rakenteellisesta jutusta. Suomi joo, käytin tähän kuin myös aikaisempiinkin käytännössä maksimiajan ja siirryin sen jälkeen eteenpäin.

Siirryin matematiikkaan, osioon mihin olin valmistautunut oikein erityisesti. Nythän homma alkoi kulkemaan, tajusin tehtävä tehtävältä samantien mitä siinä haettiin ja miten se ratkaistaisiin. Tämä toistui tehtävä tehtävältä, sain osion valmiiksi noin kahdeksan minuuttia ennen määräaikaa joten minulle jäi jopa aikaa tarkastaa tehtäviä.

Näillä paikkeilla oli kulunut kaksi tuntia mikä oli minimiaika mikä piti istua koetilassa ennen pois pääsemistä. Aika moni nousi turhaantuneen oloisena ja poistui tilasta.

Seuraavana oli Matemaattiset ja Luonnontieteelliset osio. Sama vahva meno jatkui kuin edellisessäkin osiossa. Oli geometriaa, jotain vähän fysiikkaa muistuttavaa kirjallista tehtävää jne. Taas jäi aikaa tarkastaa. Olin näiden kahden osion jälkeen hyvin tyytyväinen itseeni ja uskoin kokeen sujuvan oikein hyvin.

Kävin kaikki osiot läpi, osa alun osioista meni siis huonosti mutta matemaattiset osiot suorastaan loistavasti. Kun sain kaikki valmiiksi niin keräsin kamani pöydältä ja jotenkin tunsin itseni niin hyvin onnistuneeksi kokeen kanssa että teki mieli tuulettaa. En kuitenkaan niin tehnyt ja poistuin kamojen kanssa koetilasta.

Koe oli vaikea, ymmärrän hyvin että osa ihmisistä poistui heti kun sieltä pois pääsi. Matematiikkaosio oli helppo, ehkä valmistautumiseni syystä, tämä päti myös Luonnontieteelliseen osioon. Mutta ne muut osiot. Mielestäni ne eivät olleet yhtään linjassa matemaattisten osioiden kanssa. Selkeästi huomasi että tämä oli ensimmäinen kerta tätä uutta koemallia. Olin toisena päivänä tekemässä koetta, sama koe oli siis teetetty jo päivää ennen mutta muuta nyt sitten asioita kesken koeputkea kun tuloksia ei ollut jne.

Koe meni siis hyvin, taustalla jäyti mielessä ajatus niistä huonosti menneistä osioista ja osioiden minimipistevaatimuksista. Miten tässä mahtaa vielä käydä...

Kommentit

Suositut tekstit